Nedjelja, Siječanj 20, 2019
A- A A+

Search

Održana završna konferencija projekta "Suradnja za uspjeh"

S ciljem osnaživanja dionika lokalnog tržišta rada za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva, te poboljšanja apsorpcijske i implementacijske kapacitete Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije za proaktivno djelovanje na lokalnom tržištu rada, kako bi se osigurala održivost Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Razvojna agencija Brodsko-posavske županije provela je projekt „SURADNJA ZA USPJEH“, čija je završna konferencija održana dana 29. kolovoza 2014.

Riječ je o jednogodišnjem projektu (rujan 2013. – rujan 2014.) vrijednom 34.308,48 EUR, kojeg je EU sufinancirala sa 29.964,48 EUR. Partneri CTR-a razvojne agencije Brodsko-posavske županije na ovom jednogodišnjem projektu su Brodsko-posavska županija – Upravni odjel za razvoj i Europske integracije, te Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod.

Ono što je bitno naglasiti je da je tijekom ovoga jednogodišnjeg projekta izrađena brošura „Analiza tržišta rada“, te izrađen Akcijski plan i kreirana baza projekata za ESF. Uz to izrađena je i revizija Strategije razvoja ljudskih potencijala BPŽ 2011.-2013., te web stranica www.suradnja-za-uspjeh.eu na kojoj su se mogle pratiti aktivnosti tijekom provođenja projekta, i ono što je svakako bitno za naglasiti je da je projekt CTR-a i njegovih partnera donio unaprjeđena znanja i iskustva članova LPZ-a u kreiranju, razvoju i praćenju projekata i programa u razvoju ljudskih potencijala. „Evo prošlo je godinu dana od početka provedbe ovoga projekta koji ne spada u one koji izravno idu u proizvodnju ili u područje poljoprivrede, ali otvara mogućnosti za unaprjeđenje znanja i vještina te različitih motivacijskih pristupa i inovativnog pristupa pri pripremanju i provedbi projekata u Brodsko-posavskoj županiji. A to je posebno važno za lokalno partnerstvo i sve dionike na tržištu rada“, kazao je Marijan Štefanac pročelnik UO za EU integracije naglasivši kako je sve ovo iznimno važno za Brodsko-posavsku županiju koja je zajedno sa nekoliko slavonskih županija nažalost na začelju tablice po razvijenosti, ali kad su u pitanju EU projekti Brodsko-posavska županija dijeli četvrto i peto mjesto sa Sisačko-moslavačkom županijom.

„Održali smo pet edukacija namijenjenih jačanju kapaciteta, znanja i vještina ali i iskustva naših članova. Jedna od edukacija bio je i Okrugli stol „Primjeri dobre prakse iz Europske unije“ gdje smo željeli pokazati kako lokalno partnerstvo funkcionira u EU, pa smo imali primjere Austrije, Njemačke i Belgije, te smo nastojali u razgovoru s našim članovima nastojali vidjeti da li određene metode možemo primijeniti i u funkcioniranju našeg lokalnog partnerstva“, kazala je Jelić. Naime, kroz motivacijsku radionicu, ali i edukaciju Analiza tržišta rada, te treninge za razvoj projekata, ali i primjere dobre prakse u Europskoj uniji te upoznavanje s Europskim socijalnim fondom, projekt je prvenstveno bio namijenjen članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje kako bi više uspjeha i rezultata na kraju imali krajnji korisnici a to su dionici na tržištu rada Brodsko-posavske županije. Uz već spomenuti Okrugli stol - na kojem je sudjelovalo 13 institucija, jedan od glavnih zaključaka bio kako rad lokalnih partnerstava za zapošljavanje nije u dovoljnoj mjeri zakonski reguliran na razini Republike Hrvatske, te da LPZ-u nije dodijeljena obvezujuća formalno-pravna uloga, npr. uvažavanje mišljenja prilikom prijava na natječaje, preporuke kod upisne politike za učenike i studente, i sl. Jedna od aktivnosti bila je dvodnevna MOTIVACIJSKA RADIONICA. Njen cilj, uz ostalo bio je ojačati motivaciju polaznika za aktivnim sudjelovanjem u projektima i kontinuiranom suradnjom nakon završetka projekta, te smanjiti, a potom i eliminirati negativne stavove i predrasude prema značenju i svrsi LPZ-a. Pri tome je istaknuto kako su glavne prednosti uključenosti u rad LPZ-a: razmjena informacija i primjera dobre prakse; okupljanje i povezivanje stručnjaka; širenje mreže poznanstava; mogućnost sudjelovanja na edukacijama za stjecanje kompetencija i novih znanja. Tijekom dvodnevne radionice Analiza tržišta rada, a čiji je cilj bio dobiti osnovna znanja o važnosti informacija o tržištu rada za kreiranje lokalnih strategija te naučiti kako upotrijebiti informacije o tržištu rada za izradu strategije razvoja ljudskih potencijala. Upoznati sudionike s osnovnim informacijama o EU fondovima i natječajima, naučiti ih kako pripremiti projektni prijedlog, te ih upoznati s osnovnim značajkama provedbe projekata ono je o čemu se govorilo na radionici Upravljanje projektnim ciklusom. Na radionici strukturni fondovi/Europski socijalni fond radio je s ciljem unaprijeđenja znanja članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje o EU fondovima te informirati sudionike o mogućnostima financiranja iz Strukturnih fondova koji su ulaskom u EU Hrvatskoj na raspolaganju. „Upravo je Europski socijalni fond zadužen je za poboljšanje zapošljavanja, mobilnost radne snage, investicije u obrazovanje, razvoj vještina, cjeloživotno obrazovanje, socijalna inkluzija i borba protiv siromaštva“, zaključila je Jelić.

CTR – Razvojna agencija

CTR – Razvojna agencija Brodsko posavske županije

Posjetite službenu stranicu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod

Posjetite službenu stranicu

Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavska županija Upravni odjel za razvoj i EU integracije

Posjetite službenu stranicu